Te pot dezmoșteni părinții complet?

Te pot dezmoșteni complet părinții?

– adevărul legal despre mitul „îi las totul fratelui/tatălui tău”

Am auzit cu toții măcar o dată, după o cină cu scântei în familie, faimoasa replică „Lasă că te dezmoștenesc eu și nu mai vezi nimic de la mine!”. Dar din punct de vedere legal, acest lucru chiar ar fi posibil?

Ținând cont de faptul că nu suntem într-un film american în care miliardarul lasă toată averea sa unui necunoscut, trebuie să analizăm situația prin prisma legii în vigoare pe teritoriul României.

Așadar, pentru un răspuns scurt și la obiect: părinții nu te pot dezmoșteni în mod complet, însă există câteva excepții.

Codul civil protejează dreptul moștenitorilor direcți ai defunctului, reglementând rezerva succesorală.

Ce este rezerva succesorală?

Conform dispozițiilor art. 1086 Cod civil, „Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.”.

Pe înțelesul tuturor, rezerva succesorală este acea parte din averea defunctului care este blocată exclusiv pentru moștenitorii rezervatari.

Cine sunt acești moștenitori rezervatari?

Potrivit legii în vigoare, există o categorie specială de moștenitori, cărora legea le conferă dreptul la acea rezervă succesorală de care am amintit în paragrafele anterioare.

Moștenitorii rezervatari sunt:

  • descendenții (copiii) defunctului;
  • soțul supraviețuitor/soția supraviețuitoare;
  • ascendenții privilegiați (părinții celui decedat).

Cât reprezintă această cotă care le revine moștenitorilor rezervatari?

Conform Codului civil, rezerva fiecărui moștenitor rezervatar este de jumătate (1/2) din cota succesorală care i s-ar fi cuvenit acestuia în situația în care nu ar fi existat vreun testament.

Cu titlu de exemplu, dacă sunt 2 copii și nu există soț supraviețuitor:

  • Cota legală normală per copil: 50% (1/2)
  • Rezerva garantată pentru fiul dezmoștenit: 25% (1/4) din avere.

În situația în care defunctul încalcă această rezervă succesorală și în lipsă de înțelegere, ai dreptul de a intenta o acțiune în fața instanței de judecată competente, solicitând reducțiunea liberalităților excesive.

Există excepții – poate fi un moștenitor dezmoștenit complet?

Textul de lege expune totuși un scenariu în care moștenitorul rezervatar poate fi dezmoștenit complet, intervenind astfel nedemnitatea succesorală.

Moștenitorul poate pierde total dreptul la moștenire (sau la o parte din aceasta), în situația în care:

  1. A fost condamnat penal pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenția de a-l ucide pe cel care a lăsat moștenirea;
  2. A fost condamnat penal pentru că a săvârșit, înainte de deschiderea moștenirii, o infracțiune cu intenția de a-l ucide pe alt succesibil (persoană care avea vocație la moștenire) care ar fi putut să îl înlăture sau să îi restrângă vocația la moștenire a făptuitorului;
  3. A fost condamnat pentru fapte grave de violență, vătămare sau tentative împotriva defunctului;
  4. A alterat/distrus/falsificat testamentul defunctului;
  5. L-a împiedicat pe cel care a lăsat moștenirea, prin violență sau dol, să întocmească/modifice/revoce testamentul.

Nedemnitatea succesorală poate fi, după caz, de drept sau judiciară.

Cu toate că legislația din România conferă o plasă de siguranță în favoarea moștenitorilor rezervatari, situațiile diferă de la caz la caz, motiv pentru care te invit să mă contactezi cu încredere în situația în care ai nevoie de îndrumare juridică!

ro_RORomână